måndag 2 april 2012

Komposten

 Komposten är vår bästa trädgårdskompis. Från köket lägger vi dagligen grönsaksrester, överbliven pasta (som inte har sås på sig), allt hushållspapper, äggskal och kaffesump i den här behållaren som står under diskbänken (aldrig kött, fisk eller bröd för att inte riskera råttor). Ungefär varannan dag är den full och då tömmer vi den i komposten ute vid grönsakslandet - året om! Nuförtiden (vi har haft kompost i tre år) vill jag nästan ta med grönsaksrens hem när jag är hos vänner som inte har kompost. Det känns så sorgligt att slänga så fint rens i soporna för att förbrännas. Men än jag har inte gjort det:)
 Här har jag slängt dagens låda från köket. Här ligger också utblommade tulpaner och såklart allt rens från trädgården. Helst ska man finfördela innan man lägger det här, då förmultnar det fortare men vi slarvar lite med det och det går bra ändå.
 Här är vår kompoststation. Daniel har snickrat den av vanligt ohyvlat virke från brädgården. De står på betongplattor men jag tror egentligen de borde stå direkt mot jorden. Insidan är linoljad och utsidan har falu rödfärg (svart...). Fronten har Daniel snickrat så snajsigt så att det går att lyfta upp en bräda i taget så man enklare kan röra om och tömma lådorna. Vi har lock också, detta är fula, tunga takskivor som legat på något uthus tidigare. Bäst vore såklart vikbara trälock. Kanske ett sommarprojekt... Den ena lådan vilar höst och vinter utan att vi fyller på den alls och lagom till våren/sommaren finns det fantastisk jord som vi lägger på magnolian, i rabatterna och i grönsakslandet som jordförbättring. Den doftar ljuvligt. Jag brukar sila jorden först med den blå plastlådan som jag tiggt från ICA Resarö.
 Mellan lådorna lägger jag sånt som jag tycker är för mycket att lägga samlat i lådan. Man måste varva lite annars händer det inget - så lite grönsaksrens och lite sånt här från mitten (löv, kvistar, gräs) så blir det bra. Fast på vintern lägger vi enbart grönsaksrens och det verkar inte ha blivit för blött. Vi får inte så himla mycket löv och ris från trädgården, har aldrig någonsin åkt till soptippen och tömt finfint kompostmaterial. På hösten räfsar jag löven in i rabatterna och så har vi ett skogsparti som får en eller två skottkärror löv också. Sen på våren (läs förra veckan) så krattar jag bort kanske 1/3 av alla löv och lägger i komposten och såhär mellan lådorna. Alla perenner klipps ner i småbitar och ligger kvar i rabatten. På somrarna lägger jag ALLT ogräs i komposten också. Maskrosor får sola ett par, tre dagar på en sten först så de torkat ut ordentligt. De mognar annars i komposten och fröar av sig därinne.
 Komposten behöver vändas runt lite ibland med en grep. Jag har precis gjort det för första gången i år. Vår kompost är inte isolerad så den fryser på vintern. Maskar och annat verkar inte ta nån skada av det dock. Säkert är det inte fruset i hela högen. Ibland på sommaren tar jag av locket så det får regna lite i lådorna. Eller så vattnar jag. Men eftersom vi slänger så mycket grönsaker brukar det inte bli torrt faktiskt.

Så hur börjar du? Ja, jag är verkligen ingen expert och det finns 1000 böcker i ämnet. Men jag har läst några och jag tycker bara det känns jobbigt när man läser om allt man måste tänka på. Tänk inte! Gör bara! Köp en färdig i trä, plast. Nät tror jag inte på, då lär det bli fåglar och möss om man slänger rester. Och så torkar de fort tror jag. Men de funkar såklart för trädgårdsrens som mellanstation. Ja, sen skulle jag gräva upp en bit gräsmatta (är ofta full med mask) eller ta en halv skottkärra fet härlig jord från någon rabatt där det är mycket mask och häll ner i lådan, lite löv och finfördelade kvistar och sen är det bara att fylla på från köket.
Ett helt år kan vi lägga rens och trädgårdsavfall i en enda låda (ca 1 kubikmeter) utan att den blir full, det sjunker ihop och blir jord! Och glöm inte att lufta/röra om nån gång i månaden under vår/sommar/höst. Grattis! Mindre sopberg, finare jord och en härlig känsla i magen:)

pussåkram/Jennie


4 kommentarer:

  1. Hej Jennie!

    Var ska komposten stå någonstans? Soligt? Skuggigt? Spelar det någon roll? Jag skulle vilja ställa den på den delen av tomten som är skog, men det kanske blir för mörkt och skuggigt där?

    Jag har länge velat ha en, men det har inte blivit av ... än! Jag kanske kommer förbi på en privatlektion :-)

    SvaraRadera
  2. Tack! för den fina kompostinformationen :)
    Vi ska definitivt fixa en kompost.... när vi får tid. Är alltid en massa projekt på g. Men va sjutton, jag ska nog få gubben med på noterna och så ska det nog kunna bli verklighet av det.

    Skulle också vilja veta om den står soligt, skuggigt, halvskuggit?
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Halloj, tjoho vad kul med lite kommentarer:) Vår kompost står soligt på förmiddagen bara. Jag tror inte den ska stå för soligt, hellre mer skugga. Men den vill ju ha värme också så halvskuggigt är nog bäst typ 3-4 timmar sol om dagen. Sofia - börja lägga allt i en hög bara så länge, och släng verkligen bara grönsaker och trädgårdsrens. Så kan du ta lådasnickrandet nästa sommar:)

    SvaraRadera
  4. Jag ska också ha en kompost! Verkligen inspirerande!!
    Vi har idag en ENORM kompost undanskymd bakom/under en stor gran, men inget tak och går omöjligt att gräva runt i. Det är garanterat fin jord i botten, men krävs en grävmaskin att få fram den ;-)
    Så bygga två lite mera lagom stora står på min "att-göra-lista" och makens, han vet bara inte om det än ;-)
    Kram Christina

    SvaraRadera

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!