tisdag 26 juni 2012

Less på allt...

Oj oj vad länge sen jag skrev. Har inte hunnit med trädgården eller bloggande alls! Dottern har fyllt fem år och det har firats i dagarna tre, midsommar kom med sol, värme och underbara vänner som stannade till soluppgången. Skolavslutningar, dagisgrillningar och 40-års fester har avlöst varandra. Superkul förstås men ack så jag ligger efter i trädgården. Till midsommar kunde jag skörda 4 stånd potatis till lunchen och det räckte gott och väl, superfina knölar. Casablanca testade vi först - fina men lite tunga tyckte Daniel fast jag gillade dem. På söndagen provade vi Linzer - avlång och mjäll. Mycket god! Blir inga bilder idag, tänkte bara säga hej och även tala om hur less jag är på trädgården och odlingen idag. Inatt har rådjuren ätit på sockerärtor, potatisblast, sallad och en fin lönn. Och mördarsniglarna har hittat till komposten och faktiskt hittade jag några i odlingslådorna ikväll också. Och nu regnar det igen. Det var ett jävla regnande rent ut sagt! Ogräs är det överallt, tomaterna syns knappt, päronkarten har ruttnat, flera plantor av måbärshäcken som jag beställde barrotad på nätet för nån månad sen verkar ha dött. Eländet tar aldrig slut. Och så när man känner att tiden inte räcker till blir allt övermäktigt. Hm. Lär väl inte få några nya bloggläsare efter det här positiva inlägget. Sorry. Sovdax! Ska bara tvätta alla mygglik ur håret (vi har aldrig mygg men i år det helt galet, går knappt att vara ute på kvällarna!) Sorry igen...

söndag 10 juni 2012

Det blommar!


Irisar i kvällssolen!


 Rhododendron blommar nu i galet rosa, humlorna surrar så mysigt i blommorna.


 Japanska olvonet blommar också, lite mörk bild, det är fantastiska
liksom lite platta blomklasar.


På nationaldagen stuvade jag om lite i entrérabatten. Jag knipsade av de flesta blommorna på brunnävan som sprider sig så vildsint och tar över, flyttade fram en hosta som hamnat i skuggan av bambun och flyttade bak allium giganteum-lökarna som har så fula blad nu när de ska slå ut. (blomman tar näringen av bladen har jag fått lära mig)


 Några av brunnävans blommor fick vara kvar, de är ju fina! Speciellt ihop med en vissnande "queen of night" tulpan. Fast annars tycker jag det är bladen som är den här nävans grej.


 Flyttade ett höstsilverax hit också, det stod vid idegransklotet (fast det är inget klot än men snart så...) och jag har stört mig på att de inte matchade varandra i färgen. Här blev det mycket bättre!



Alliumbollarna har inte slagit ut hos mig än, de står lite skuggigt. Men snart så! Jag gillar dem verkligen, låter den stå hela vintern med sina fröbollar sen också. Urfint!
 


Bronsrodgersian, strutbräken (?) och skuggrönan solar sig i kvällssolen. 


Gräslöksblommor, även de heter ju allium fast i miniatyr!


Är detta månne en fänkålsplanta som frösått sig från förra året?
De har jag sått i år har bara precis kommit upp ur jorden.




Sallad och rädisor (och dill förstås) är det enda vi skördat hittills i år. Och ruccola. Yammi!


Hm, här hade jag visst redan satt höga snaps kom jag på när jag precis petat ner störbönorna. Jag får väl flytta några av dem när de vuxit till sig lite till...


 Sugar snaps, en låg sort, vitlöken och i framkant i hinken har majsen tagit sig fast jag dömt ut den tidigare, hoppas på några fina kolvar senare, det är fyra plantor som ser fina ut, resten ligger på komposten.


 Sparrisen som jag sådde i vintras har planterats ut och tagit sig också. Men det dröjer typ 2 år innan vi får skörda en varsin sparris, värt att vänta på...



Fick några fina gurkplantor av en kollega, rart! De blommar på altanen och tycker nog att deras nya ägare borde plantera om dem i större krukor. Får bli i veckan, måste köpa mer jord.
 

Murgrönan är återigen (efter radikal nedklippning) uppe och klättrar på fasaden.
Fint men inte så bra för huset... Framför den blommar snart irisar.



Om man googlar på "svällande knoppar" får man säkert en och annan suspekt hit
men säkert också några bilder av vallmo - snacka om svällande!



Här är det en stentrappa... så går det när det regnar i en vecka och jag inte har haft tid att vara ut nånting. Projekt rensning på kvällarna framöver tror jag minsann!

Nu ska jag slänga mig i soffan, är lite trött efter min lillebrors underbart fina bröllop igår! pussåkram