måndag 27 maj 2013

Sista tulpanerna och uppstart i grönsakslandet

Carneval de nice blommar återkommande för säkert 4:e året i rad. Jag kan inte bestämma 
mig för om den är fin eller inte. Rätt fin ändå tror jag.

Små små blommor på underbara Viburnum plicatum 'Mariesii'.

Idag är det blåsigt och molnigt men kinderna blossar på äppelblommorna. Snälla ohyra, hitta ett annat äppelträd i år, vi har ju bara ett!

Tulpanerna Spring green och Cuban night gör glada utrop från dystra hörn.


Sensoul touch har jag i kruka. Men jag gillar enklare tulpaner bättre måste jag säga.


Pensé på trappan blommar oförtrutet på. 

Mer tulpaner - och löjtnantshjärta som överlevt våldsam nerklippning av gräsklipparen första året, var bara en stubbe kvar - och nu är den jättestor och fin! Ursnygg med mörka tulpaner.


Så jädra snygg helt enkelt. 

Ja, annars bråttas jag med dåligt samvete över mina sådder. 40 tomatplantor och säkert lika många chilis  och såklart en massa annat. Det mesta är utplanterat men de här stackarna väntar på sin tur. Här ska läggas golv i sommar hoppas jag. Undrar om det finns något mönstrat cementgolv som klarar frosten... måste googla på det.

Här är resten av det dåliga samvetet - grönsakslandet. I helgen sådde jag en hel del men fortfarande har jag alla rödbetor kvar och en del annat också. Som vanligt har jag missat att sätta lappar så några ställen måste vänta en vecka på för att se om jag sått nåt där eller inte... Och ser ni! Buxbomshäcken ser faktiskt ut som en häck och inte 15 plantor! tjoho:)

Annars är det jul igen här. Sofia och grannflickan har pyntat och dansat. Jag har sparat den för bönor att  klättra på men såhär är ju fint också:) Får se om den blir kvar till midsommar... Den kanske skrämmer bort rådjuren!

torsdag 16 maj 2013

Medan andra kollar på hockey...

....så är jag ute i trädgården. Gödsliga handskar och leriga gummistövlar är det som gäller nu. Ikväll gick jag in 22.13. Som vi väntat på dessa dagar, vi trädgårdsnördar. Och som den här kaukasiska förgätmigejen väntat på att snötäcket skulle lätta. Fin, visst?


Ibland funderar jag på om jag verkligen har gröna fingrar. Som tex när pionerna inte blommar. Och ALLA andras blommar, även de med typ gula fingrar som prioriterar en folköl på altanen istället för att påta i jorden. I år ska vi se... håll tummarna!



Amen tjena vad du är fin darling. puss


Kungsängsliljor och alunrot är fina kompisar.


Jag var helt säker på att perukbusken gått hädan. Toktorra grenar och till synes livlös. Så jag och sekatören hade lite fest och nu - se! Det är banne mig små röda plutteknoppar. Jag dör vad glad jag blir!

Och Törnrosa har jag att tacka för den är lilla Hässlebrodden Milium effusum 'Aureum' - vilken hit, den är supertidig och verkligen lyser upp rabatten. Måste köpa fler och sätta där det finns kvällssol, den är galet snygg i kvällssol. Eller kruka kanske.... hmm...

Blåbär har vi gott om på tomten och pinnarna som sticker upp är gula hallon. Framöver ska de väck. De har bästa solplatsen på hela tomten. Lite synd på så rara ärtor kanske.

Vem behöver magnolia när det finns oxel i lövsprickning! Några grannar till oss har oxelhäck och det är en fröjd att gå förbi såhär års med det silvergröna bladen. En av dem har grönt staket framför - vansinnigt snyggt. Vi har ingen häck men väl ett stort oxelträd som vi gillar skarpt.

Rabatten nere vid vägen som jag döpt till "Drömrabatten" tjockar på sig. Note to self: Sätt april/maj blommande lök! Den är supertrist just nu. Narcisser har jag satt men de blommar inte, himla sena?!



Kornell och japanska lönnen spricker upp. 

En solros från förra året som självsått sig, Man ser på kanterna av bladen att det blir en röd variant, säkert Moulin rouge. 

Det jag pysslade med ikväll ända in på kvällskvisten medan alla andra i hela Sverige kollade på hockey (gick ju bra!) var att plantera ut småplantor i köksträdgården. Hann ungefär en tiondel av vad jag tänkt... I förgrunden vitlök och trädet är krusbär. Under krusbäret är det örter men mest gräslök som goes bananas hos mig. Härligt, vilken kväll! Heja Sverige:)

söndag 12 maj 2013

I love kvällssol

En magnolia har jag, en 'Wadas memory' - den börjar så himla rart slå ut sina skräpiga blommor nu.

Såhär ser det ut lite var stans på vår tomt. Jag är JÄTTEbra på att starta projekt och hitta på nya idéer. Men inte alls likabra på att slutföra dem. Här har jag börjat lite ansning för nån vecka sen.... I bakgrunden grannens gigantiska tuja-klot.

Narcisser slår ut och är finast i kvällssol. Den här dubbla är så himla fin.
 

På en av mina för svavelpioner som ner i jorden i höstas är det faktiskt två knoppar. Tänk om det blir blommor i år! En cool sak jag upptäckte idag är att bladen är som gåsfjädrar, det rinner av och det ser ut som att det aldrig någonsin varit vatten på bladen. Supercoolt. Och så jädra snygg den är men det grön/vinröda bladverket. Ah!
 

Än är tulpanerna bara knoppar. Även löjtnanthjärtat i bakgrunden knoppar sig i vitt.

Redan nu ser man att den här finingen kommer bli en fransig skönhet. I år har än så länge - peppar, peppar - inget rådjur ätit på tulpanerna. Råodör och mer stängsel funkar kanske...

Två rosor har dött i vinter och två har jag fått klippa ner fullständigt. Den här njuter av kvällsolen iallafall.



Bokhäcken!

Japanskt olvon, ack dessa blad. Står lite för skuggigt, kanske får den stå ut med en flytt...

Hasselört breder ut sig och inte mig emot - så jädra friska, köttiga blad med underbart fin form. Gör sig speciellt bra i kvällssol. 

Som en primadonna på en scen. Just waiting for the show.

Sonens stolhet - kastanjeträdet som är tre år gammalt. Jag trodde faktiskt inte det skulle gro hos oss men det var han övertygad om och se! Men så glad man blir av den här lilla palmen!

Julrosorna börjar blomma ut och konkurreras snart ut av ståtliga alliums.
Annars har det varit långledigt två gånger sen jag skrev sist. Vi har haft fullt hus och den tid jag haft över har ägnats åt grönsakslandet. Eller ska jag kalla det köksträdgård? Inatt står alla småplantor ut för första gången:)
nattinatt!