söndag 9 juni 2013

Efter regn kommer sol. Och sniglar.

Vaknade imorse vid halv 6-rycket av att det fullständigt öste ner. Sen kom åskan och med den två barn som ville ligga hos mamma och pappa. Mysigt, det är inte ofta de kommer nuförtiden. Jag kunde inte somna om, tänkte lite på basilikan som inte står under tak och som nog tyckte det var väl trist med det svenska iskalla ösregnet.


Gick, efter en kopp kaffe, ut på span efter mördarsniglar. I år är det färre än vanligt vilket jag är väldigt glad för förstås. Men dahliorna har någon ätit lite på även om de står på altanan i kruka. 


Det var faktiskt lite soligt när jag var ute vid 8-tiden. Här är nya söderrabatten som knappt tål att fotas än. Massor av bar jord - väntar otåligt på växtkraften. I förgrunden en fullständigt nerfryst klätterros, den var två meter hög mot stolpen i höstas. Men den kommer väl igen, knoppar nu. Bakom buxbommen är köksträdgården och bärbuskar.


Nåt som verkligen inte fryst ner och som trivs nästan fööör bra är den här kaprifolen, antagligen nån vild variant. Den är precis överallt och slänger sig närmare och närmare huset med sina lianer. Här börjar den ta över planket men det är jag bara glad för.


Släpp ut mig! säger squash och melon från lilla lilla drivbänken. Jag måste ta bort locket snart. Längtar febrigt efter växthus. Idag tycker min hud att det är bra om det blir molnigt och köksträdgården tycker det var toppen med regnet. Själv tycker jag gott det kunde bli sol hela dagen igen. Men vi har haft helt underbara dagar här i början av juni. Och efter regn kommer solen igen. Ha en skön söndag!

lördag 8 juni 2013

Moodboard juni

Hamnade hos Trädgården på höjden och blev inspirerad av Åsas underbara moodboards. Här kommer mitt bidrag till junis samling. Det är kornell, fläder, vinca, japansk lönn, brunnäva, mörkbladig klöver, violruta och blomma i mitten från japansk olvon 'mariesii'. Barnen tyckte "tårtan" var fin också så det blir nog fler moods hos oss framöver - himla kul pyssel:) Det är underbara dagar nu, njuter!

Lämna ditt bidrag du med! Länka hos Trädgården på höjden, lätt som en plätt.

lördag 1 juni 2013

100 sommardar


 
Idag, 1 juni, börjar sommaren – sådär på riktig. Här i Stockholmstrakten blommar syren, liljekonvalj och maskrosor i överdåd och studenterna skriker sig hesa på lastbilsflaken. En härlig tid! Jag som är hopplös på att njuta av nuet men jättebra på att tänka framåt fastnade direkt för en dikt jag fick av en kund igår.
Lärodikt den 1:a juni
 
Var glad min själ för vad Du har,
Nu har Du hundra sommardar
Och denna är den första
När solens lopp sin ända tar
Så har Du nittinio kvar
Och någon blir den största
 
Ge noga akt på var Du står
Imorgon blir med ens igår
Det går så fort att vandra
Lägg märke till att vad Du får
Är hundra sommardar per år
Imorgon är den andra
 
Kajenn (Caj Lundgren)
 
 
Gräslök i sin vackraste form. Idag ska jag ägna mig åt grönsakslandet och baka 
rosa hjärtformade maränger till min dotters 6-årskalas.

Rhododendron börjar blomma så smått, snart ska den få en ny plats. Mitt sommarlöfte blir att njuta av nuet och inte ha en massa måste och viljor. Man har bara 100 sommardar och idag är den första!